חיפוש

אילו סוגים של הפרעות לחץ וחרדה קיימים?

לחץ וחרדה הן תופעות שכולנו מכירים וחווים ברמות שונות מעת לעת. כשלעצמם לחץ וחרדה לא חייבים להיות דבר רע ואפילו יכולים לדחוף אותנו להצלחה ולהשגת מטרות.

עם זאת, מצבי לחץ וחרדה קבועים יכולים להוות הפרעה ממשית לשגרת החיים. כאשר מתפתחת הפרעה נפשית בעקבות חרדה או לחץ הדבר עלול לגרום לנו להימנע מאינטראקציות חשובות ולפגוע באיכות החיים שלנו. במאמר זה נרחיב על לחץ וחרדה, וכן על הפרעות לחץ וחרדה נפוצות.

 

מהו לחץ?

אין אדם שלא מכיר תחושת לחץ. אנחנו יכולים להרגיש לחוצים מסיבות שונות: קשיים כלכליים, מתח עם המשפחה שלנו, קשיים ועומסים בעבודה ועוד. לחץ יכול לדחוף אותנו להצלחה – למשל, לדרבן אותנו ללמוד למבחן ולהוציא ציון גבוה. הבעיה מתחילה כשלחץ הופך לקבוע וכאשר אנחנו מרגישים לחוצים כל הזמן. לכך יכולות להיות השפעות נרחבות על הבריאות הפיזית והנפשית כאחד.

 

מהי חרדה?

חרדה היא תחושת פחד ודאגה, ויכולה להגיע במינונים שונים. לעיתים אנחנו חרדים מעט ובמקרים מסוימים אנחנו יכולים לחטוף התקף חרדה שתסמיניו הוא דופק גבוה, חולשה, הזעה ותחושה שאנחנו מצויים בסכנה וקרובים למוות. על אף שהתקפי חרדה אינם מסוכנים, ההפרעות שעלולות להתפתח בגינם יכולות להקשות מאוד על החיים וליצור הימנעויות.

 

סוגים שונים של הפרעות לחץ וחרדה

לחץ וחרדה אחראים על סוגי הפרעות רבים. אלה הם הסוגים העיקריים:

  • הפרעת חרדה כללית: הפרעה שהסובלים ממנה סובלים באופן קבוע ובלתי נשלט מאירועים מסוימים וחיים בחרדה תמידית. החרדה יכולה להיות קשורה לאירועים מסוימים או כזו שאנחנו לא מצליחים לזהות את מקורה. הפרעת חרדה כללית עלולה למנוע מאיתנו לבצע את הפעולות שמזוהות אצלנו עם החרדה.
  • הפרעת פאניקה: הפרעה שהסובלים ממנה חווים באופן חוזר ונשנה התקפי חרדה הנמשכים מספר דקות עד הגעה לשיא. התקפי החרדה גורמים להגברת החרדה של הסובלים מההתקפים עצמם, ומובילים להימנעויות ממצבים שעלולים לעורר את ההתקפים.
  • הפרעת דחק פוסט טראומתית: הפרעת חרדה שמתפתחת בעקבות אירוע טראומתי כגון מלחמה, אונס ועוד. בין תסמיניה: סיוטי לילה, פלאשבקים והימנעויות ממצבים שמזכירים את הטראומה.
  • פוביה חברתית: חרדה ממצבים חברתיים וביצוע פעולות מסוימות בפומבי.
  • אילמות סלקטיבית: הפרעה נפוצה בעיקר בקרב ילדים, במסגרתה ילד מסרב לדבר כאשר הוא נמצא במצבים או במקומות מסוימים, על אף שבמקומות אחרים הוא מסוגל לדבר.
  • חרדת נטישה: חרדה קיצונית מפני פרידה מאובייקט מסוים (למשל, פרידה מבית, בן זוג וכדומה). הסובלים מהפרעה זו מפחדים באופן תמידי מנטישה. תופעה זו נחשבת לתקינה בגילאים צעירים, אך פוגעת בתפקוד תקין של מבוגרים.
  • פוביה ספציפית: חרדה קיצונית עד כדי התקף מאירוע או מצב ספציפיים באופן לא רציונאלי, והימנעות ממצב זה. דוגמאות לפוביות ספציפיות: פחד ממקומות סגורים, פחד מבעלי חיים ועוד.

 

קראו עוד באתר ראש בריא

אם אתם מזדהים עם אחד או יותר מסוגי ההפרעות שצוינו במאמר זה אל תישארו עם זה לבד. באתר ראש בריא תוכלו לקרוא עוד על סוגי לחץ וחרדה וכן לבצע שיחה עם איש מקצוע להכוונה והפנייה ללא עלות והתחייבות.

בחורה יושבת ביער לבדה

אולי תאהבו גם את