חיפוש

איך טכנולוגיית הבלוקצ'יין עובדת?

המידע בטכנולוגיה זאת נשמר בבלוקים המאורגנים באופן כרונולוגי ומבוזרים בין כל חברי הרשת. בניגוד למאגרי מידע ושרתים הנשלטים על ידי ישות אחת, לכל חבר ברשת הבלוקצ'יין יש העתק של המידע

 

סאטושי נאקאמוטו

בלוקצ'יין (שרשרת בלוקים) היא טכנולוגיה המאפשרת לבצע עסקאות באופן מבוזר ומאובטח דרך האינטרנט ללא צורך בגורם מתווך ומנהל, כמו בנק. הישות הניהולית מוחלפת בשרשור של בלוקים הנושאים מידע הנוצר באמצעות תקשורת P2P המכונה גם 'עמית לעמית'.

בשיטה זאת, כל צד משמש הן כשרת והן כלקוח ויכול להתחיל או להפסיק תקשורת ולדרוש או לספק נתונים שונים. ה-P2P נחשבת לטכנולוגיה פופולארית לשיתוף קבצים בין צדדים שאינה מכירים זה את זה אך מאפשרים לשתף תכנים בתמורה לקבלת אחרים.

סאטושי נאקאמוטו הוא כינוייה  של קבוצה או אדם שיצרו את מטבע הביטקוין הראשון שהועבר בסיוע טכנולוגי של הבלוקצ'יין. למידע נוסף על מה זה בלוקציין אפשר למצוא באתרי אינטרנט שונים.

 

מאפייני הטכנולוגיה

המידע בתקשורת הבלוקצ'יין מבוזר. בניגוד לחוות שרתים של מוסדות פיננסים או חברות טכנולוגיה, הנתונים נמצאים במקומות שונים ברשת האינטרנט. ביזור זה שומר על אמינות הנתונים השמורים שכן הוא אינו מאפשר זיוף תכנים. מי שינסה לזייף או לשנות נתונים לא יצליח לשנות את אלה המאוחסנים במחשבים אחרים וכך תמנע היכולת לבצע מניפולציה או גניבה של המידע השמור שאינו חייב להיות רק מטבעות קריפטו אלא גם נתונים ומידע אחרים.

העובדה כי לכל מחשב יש העתק של שרשרת הבלוקים מאפשרת שקיפות. המידע או מטבעות הקריפטו מוצפנים ורק לבעליהם יש גישה לארנק שלהם כך שהשקיפות אפשרית לצד  האנונימיות.

 

בלוקים של מידע

כאשר עולה השאלה מה זה בלוקצ'יין, יש להתייחס לשמה של הטכנולוגיה שפירושה 'שרשרת בלוקים'. בניגוד למסד נתונים ידוע ומוכר הנשמר בקבצים בלוק יש כמות נתונים מסוימת. כאשר הבלוק מתמלא הוא נסגר ומתחבר לבלוק מלא אחר שקדם לו. כך נוצר בלוקצ'יין – שרשרת של בלוקים.

 

בלוקים חסינים

בניגוד למאגר נתונים מסורתי הבלוקצ'יין יוצר תיעוד מידע חסין לפריצה באמצעות בלוקים מאובטחים. מנגנון ההפעלה דורש קונצנזוס – הסכמה של כל הצדדים לצורך אימות הנתונים. פירוש הדבר הוא שלכל חבר ברשת בלוקצ'יין, המכונה כורה, יש מידע זהה לבלוקים המוחזקים בידי אחרים.

הוספת מידע חדש יתאפשר אם תהיה הסכמה של כולם שזהו בלוק בעל תוקף. עם הוספת העתק חדש של בלוק כל הכורים ברשת יכולים לראות אם ישנה התאמה לעותקים קודמים. אם תתגלה חוסר התאמה, יופעל מנגנון בירור כדי לברר אם עסקה שבוצעה הייתה בתוקף, זאת כדי למנוע בזבוז כפול במטבעות הקריפטו.

פריצה מוצלחת לרשת בלוקצ'יין מצריכה יצירת קונצנזוס חדש באמצעות השתלטות על לפחות 51 אחוזים מעותקי הבלוקצ'יין. הביזור מצמצם משמעותית את היכולת לעשות זאת.

 

רשתות ציבוריות ופרטיות

רשת בלוקצ'יין ציבורית מאפשרת גישה לכל אחד המעוניין להצטרף ולסחור בביטקוין, לדוגמא. רשתות ציבוריות גדולות צורכות כוח מחשוב גדול לצורך עיבוד המידע והעסקאות. כמו כן הגישה החופשית מצריכה מאמץ אבטחה גדול יותר. רשת פרטית זהה טכנולוגית אך היא בוחרת באופן סלקטיבי חברים היכולים להשתתף בה. הגבלת החברים מגבירה את תחושת הביטחון ברשת.

טכנולוגיית בלוקצ'יין

אולי תאהבו גם את